26 Μαΐ 2009

Περί σκουπιδιών και πάλι….

Καλά το τι τρώμε σε μερικές ταβέρνες και εστιατόρια είναι απίστευτο. Πολλές φορές με πλήρη άγνοια των ιδιοκτητών των εστιατορίων για την ελεεινή ποιότητα που προσφέρουν. Εκείνοι εμπιστεύονται τον προμηθευτή τους (που το ποιο πιθανό είναι να είναι μια μεγάλη πολυεθνική) για την αγορά κάποιων μεζέδων ή κυρίως φαγητών, βαθειάς κατάψυξης, που θεωρούν ότι αν μη τι άλλο δεν είναι θανατηφόρα, ασχέτως αν δεν είναι το απόλυτο gourmet(και ποιος αλήθεια το γνωρίζει αυτό?).
Επισκέφτηκα προχθές το υποκατάστημα μιας μεγάλης πολυεθνικής (έτσι να δω τι γίνεται από ποικιλία και τιμές) και στεναχωρήθηκα τόσο που θέλω να σας το μεταφέρω!
Κατ’αρχάς η ποικιλία ήταν απίστευτη και πολύ ενδιαφέρουσα με την έννοια ότι αυτό που κάποιος παραγγέλνει νομίζοντας ότι είναι η τοπική σπεσιαλιτέ του χωριού του μάγειρα της τάδε συνοικιακής ταβέρνας, φιγουράρει σαν ευκαιρεία στην κατάψυξη κάποιου τέτοιου καταστήματος τροφίμων. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλα είναι εντάξει αν τηρούνται όλοι οι κανόνες κατάψυξης και συντήρησης των προϊόντων. Το ανατριχιαστικό ήταν ότι το 30% των προϊόντων των καταψυκτών (deep freeze) ήταν ξεπαγωμένα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αποσυρθούν άμεσα αυτά τα προϊόντα και ξαναπαγώσουν, κάποιος κακόμοιρος καταναλωτής ταβέρνας που θα τα φάει παρέα με λίγο κρασάκι (γιατί θάχει πάει να διασκεδάσει) το καλύτερο που μπορεί να πάθει είναι διάρροια αλλά είναι πολύ πιθανό να καταλήξει και στον τάφο. Είναι πάρα πολύ βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου να καταναλώνει κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί και μετά έχουν ξανακαταψυχθεί.
Ενημέρωσα την υπεύθυνο του καταστήματος εκείνης της βάρδιας και ελπίζω να έγινε ενδελεχής έλεγχος των ψυγείων και απόσυρση των ξεπαγωμένων τροφίμων. Πολύ συχνά σκέφτομαι μήπως έπρεπε να έχω κάνει αυτό που μου πρότεινε μια αγαπημένη μου φίλη, δηλαδή ότι έπρεπε να έχω τηλεφωνήσει κατευθείαν στο ΙΝΚΑ. Είναι αυτό η λύση όμως??

Δεν υπάρχουν σχόλια: